Levensverhalen in de schaduw van Tibet – Uitverkocht

In Dharamsala, het ballingsoord van de Dalai Lama, ontmoet Myra de Rooy een aantal ex-politieke gevangenen. Deze Tibetanen die zich niet bij de Chinese bezetting neerlegden, vertellen in Het Windpaardhuis hun aangrijpende levensverhaal.

Zoals Reting Tenpa, hij maakte het oude Tibet nog mee. De handelaar, die drie zusters huwde, trok als guerrillastrijder door de bergen. Hij bracht meer dan twintig jaar in gevangenissen en werkkampen door. Het dertienjarige meisje Gyaltsen Palsang riep leuzen voor een vrij Tibet. De gedachte aan de Dalai Lama hielden de jonge non in gevangenschap op de been. De dichter Namlo Yak schreef in zijn cel heimelijk zijn gedachten op de achterkant van sigarettendoosjes. De moeder Sonam Choedron plakte illegale posters in nachtelijk Lhasa.

Hun getuigenissen van moed en veerkracht laten de recente geschiedenis van Tibet zien in de schaduw van de Chinese overheersing. De hoofdpersonen van dit boek kunnen niet naar hun vaderland. Myra de Rooy maakte een reis naar hun wortels, bezocht hun geboortegrond en sprak met hun familie aldaar. Tijdens haar bezoek aan Lhasa en op haar tocht langs dorpen, nomadententen en kloosters, komen de verhalen van de vluchtelingen tot leven.

Het Windpaardhuis is niet alleen een fascinerend reisverhaal, maar geeft tevens een schokkend beeld van het hedendaagse Tibet. Myra de Rooy reist sinds 1986 regelmatig naar Tibet en de Himalaya-regio. Ze maakt er klim- en trektochten. Van haar eerste boek, Vrouwen in Boeddha’s Bergen (uitgeverij Byblos) verscheen inmiddels een derde druk.

Rotterdam 2007
Asoka
ISBN: 978 90 5670 179 6 | NUR 500,739

€ 15,00