De NKBV regio Amsterdam organiseert aan het eind van het jaar altijd een bijeenkomst voor alle leden: de ‘Regio Rutsch’. Er kan de hele dag geklommen worden en er zijn vier presentaties.
Ingeklemd tussen Tibet en de Himalaya ligt in de noord Indiase deelstaat Jammu en Kashmir de hooggebergtewoestijn Ladakh. Dit voormalige koninkrijk is geworteld in een rijk verleden. Myra de Rooy toont deze fascinerende wereld. Zij geeft een inkijk in het dagelijks leven van de Ladakhi en Zanskari, en vertelt over de ijzige trektocht naar het afgelegen bergdorp Lingshed.

In de lange winter, van november tot in mei, zijn de passen met sneeuw bedekt en niet of nauwelijks begaanbaar. Twee maanden per jaar is het Zanskar-gebied echter via de bevroren Zanskar-rivier bereikbaar. Een indrukwekkende ijstocht door een smalle kloof. Het vraagt veelĀ  van de mens en is niet zonder risico’s. Onder het ijsoppervlak raast de rivier en waar het ijs onbetrouwbaar is of ontbreekt, moet je klauteren tegen rotswanden. Het is ook ‘sprookjeswereld’ tussen ijspegels en bevroren watervallen, en met overnachtingen in grotten of tent.

Plaats: Sportcentrum Universum, Science Park 306, 1098 XH Amsterdam

Aanvang lezing: 17.45 uur