Van jongs af aan heb ik een speciale band met de bergen. Sinds 1986 reis ik regelmatig naar Tibet, de Himalaya-regio, Scandinavië en de Alpen. Ik maak er klim- en trektochten. Veel van mijn reizen zijn solotochten. Over mijn ervaringen heb ik vijf boeken geschreven en een zesde is in de maak.

Hardnekkige ‘Himalaya- en Tibetverslaving’
Ontstond mijn speciale band met de bergen toen mijn moeder zwanger van mij in Oostenrijk de Wildspitze beklom? In het wild kamperen en wandelen in de natuur werden mij door mijn reislustige ouders met de paplepel ingegoten. Ik volgde klimcursussen en leidde cursussen in de Alpen. Daar tuimelde ik uit een ijswand en brak mijn enkel. Dat weerhield me er op dat moment van om te solliciteren naar een geologische baan. Kort daarna volgde het aanbod om als chauffeur een toeristenbusje van Nederland naar Nepal te rijden. Het vormde het begin van een hardnekkige ‘Himalaya- en Tibetverslaving’. Ik nam deel aan de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie. Met succes werd de 7290 meter hoge oosttop van de Chamlang in Nepal beklommen.

Werkervaring
Tijdens en na mijn studie geologie was ik parttime reisbegeleider bij reisorganisaties die avontuurlijke trektochten aanbieden. Bij de Faculteit Mijnbouwkunde en Petroleumwinning in Delft gaf ik als geoloog college en practicum. Na een Masterstudie Milieukunde werkte ik als projectcoördinator bij diverse milieuorganisaties. Door mijn reizen raakte ik betrokken bij de Tibet-beweging. Ik heb ruim 15 jaar voor International Campaign for Tibet gewerkt. Sinds 2017 werk ik als freelancer om me meer op reizen, schrijven en fotograferen te kunnen richten. Daarnaast heb ik bestuursfuncties in de Dutch Foundation for Ladakhi Nuns en de Stichting Chagpori voor Tibetaanse Geneeskunde.

Boeken
Besneeuwde toppen, pelgrimsoorden en bergpassen waar gebedsvlaggen wapperen behoren tot mijn favoriete reislandschap. Lopend, klimmend, liftend of met lokaal vervoer bezoek ik afgelegen streken. Het gaat mij om de combinatie van de woeste natuur en de cultuur van de gastvrije bergbewoners. Zowel nieuwsgierigheid naar nieuwe ervaringen als het verdiepen van oude vriendschappen vormen een leidraad voor mijn trektochten. Mijn ontmoetingen met bergbewoners en ervaringen in de bergen leidden tot vijf boeken: Vrouwen in Boeddha’s Bergen, Reizen in Tibet, Nepal en Ladakh; Het Windpaardhuis, Levensverhalen in de schaduw van Tibet; Dochters van de bergen, Sterke vrouwen uit Iran, Ladakh, Oost Turkstan en Tibet; Chamlang, de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie en In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen. Daarnaast zijn er korte verhalen en foto’s gepubliceerd.

Indrukwekkende avonturen

Levensverhalen van bergbewoners

Fotografische Schoonheid