Van 25 januari t/m 15 februari 2014 leid ik voor Snowleopard Adventures een bijzondere reis naar Zanskar en Ladakh in de Indiase Himalaya. In deze periode zijn de passen met een dikke laag sneeuw bedekt. Al eeuwenlang gebruikt de plaatselijke bevolking daarom een spectaculaire ijsroute: de Chadar. Waar in de zomer het water woest door een ontoegankelijke kloof stroomt, is in de wintermaanden de Zanskar-rivier tijdelijk door kou getemd en is het ijs voor mensen begaanbaar.

Ladakh en Zanskar liggen in een hooggebergtewoestijn en maken deel uit van het Tibetaans boeddhistische cultuurgebied. De trektocht, die over het ijs naar het bergdorp Lingshed voert, is een sprookjestocht langs bevroren watervallen en grillig geplooid gesteente.  Iedere bocht biedt een nieuw verrassend uitzicht. Hoewel we over het ijs lopen, moet er af en toe geklauterd worden als de ijskwaliteit minder goed is.

We slapen in tenten en misschien een keer in een grot, zoals de Zanskari ook doen. Een ervaren gids, die ‘de taal van het ijs spreekt’,  bepaalt de route en kampplek. Dragers vervoeren onze bagage op sleden en een kok zorgt voor de inwendige mens. Een uitdagende reis. En koud? Daar kan je je tegen kleden.

Kijk bij mijn foto’s voor een impressie van de reis en voor beelden van kleurrijke kloosterdansen.