Wie is Myra

Van jongs af aan heb ik een speciale band met de bergen. Sinds 1986 reis ik regelmatig naar Tibet, de Himalaya-regio en Scandinaviƫ. Ik maak er klim- en trektochten. Over mijn ervaringen heb ik vijf boeken geschreven.

Mijn jeugd bracht ik in de Hoeksche Waard door. Fascinatie voor de bergwereld vormde een reden om geologie te studeren. Na mijn studie in Leiden en Utrecht werkte ik als reisleidster voor een natuurreisbureau. Bij de Faculteit Mijnbouwkunde en Petroleumwinning in Delft gaf ik college en practicum. Na een postdoctorale milieuopleiding volgden verschillende banen in de milieusector en bij de Wetenschapswinkel van de Vrije Universiteit. Vanaf 2001 t/m 2016 werkte ik voor International Campaign for Tibet. Sinds 2017 werk ik als freelancer om me meer op reizen, schrijven en fotograferen te kunnen richten.

Myra de Rooy in de bergen met een bergbewoonster

Hardnekkige ‘Himalaya- en Tibetverslaving’

Ontstond mijn speciale band met de bergen toen mijn moeder zwanger van mij in Oostenrijk de Wildspitze beklom? In het wild kamperen en wandelen in de natuur werden mij door mijn reislustige ouders met de paplepel ingegoten. Ik volgde klimcursussen en leidde cursussen in de Alpen. Daar tuimelde ik uit een ijswand en brak mijn enkel. Dat weerhield me er op dat moment van om te solliciteren naar een geologische baan. Kort daarna volgde het aanbod om als chauffeur een toeristenbusje van Nederland naar Nepal te rijden. Het vormde het begin van een hardnekkige ‘Himalaya- en Tibetverslaving’. Ik nam deel aan de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie. Met succes werd de 7290 meter hoge oosttop van de Chamlang in Nepal beklommen.

Boeken

Mijn ontmoetingen met bergbewoners en ervaringen in de bergen leidden tot vijf boeken: Vrouwen in Boeddha’s Bergen, Reizen in Tibet, Nepal en Ladakh; Het Windpaardhuis, Levensverhalen in de schaduw van Tibet; Dochters van de bergen, Sterke vrouwen uit Iran, Ladakh, Oost Turkstan en Tibet; Chamlang, de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie en In de lengte, 3000 km solo door de Noorse bergen. Daarnaast zijn er korte verhalen en foto’s gepubliceerd.

Tibet-beweging

Door mijn reizen raakte ik o.a. betrokken bij de Tibet-beweging. Ik heb ruim 15 jaar voor International Campaign for Tibet gewerkt. Daarnaast heb ik bestuursfuncties in: Dutch Foundation for Ladakhi Nuns; Stichting Chagpori voor Tibetaanse Geneeskunde; en Stichting Zanskar-Stongde Fonds 

Links

Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

 www.ladakhnuns.com

Stichting Chagpori voor Tibetaanse Geneeskunde

www.chagpori.nl/sctg.htm

Stichting Zanskar-Stongde Fonds

www.stichtingzanskar.nl